Bireyin her gelişim döneminde olduğu gibi ilkokul çağında da eğitsel ve psikososyal olarak gelişmesine yardımcı olmak için rehberliğe gereksinimi bulunmaktadır. 6- 10 yaş grubu için ele aldığımız ilkokul çağındaki öğrenciler ile yaptığımız rehberlik çalışmaları öğrencilerimizin yaşları, gelişimsel özellikleri, ihtiyaçları ve bireysel farklılıklarının gözetildiği bir rehberlik anlayışıyla yapılmaktadır. Öğrencilerimizin bireysel farklılıkları dikkate alınarak, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda sosyal, davranışsal ve akademik yönden gelişim göstermeleri öncelikli hedefimizdir. Bu doğrultuda yapılan çalışmalarımız :
1. ÖĞRENCİLERE YÖNELİK ÇALIŞMALAR
Oryantasyon Çalışmaları
Bu çalışmalar öğrencilerin yeni başladıkları bir ortam olarak okulu ve bulunduğu çevreyi tanıması, ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağını öğrenmesi, birlikte eğitim yapacağı kişilerle tanışması, onların bu yeni ortama çabuk ve kolay uyum sağlaması, öğrenmeye güdülenmesi, böylece başladığı eğitim sürecinde başarılı olmaları konusunda son derece önemlidir. Yapılan çalışmalar, velilerin katılımı ile çocukların gelişim dönemlerine uygun olarak programlı ve kapsamlı bir şekilde yürütülür.
Öğrencileri Tanıma Çalışmaları
Öncelikli olarak kayıt öncesinde öğrencilerin bilişsel, sosyal ve fiziksel gelişimi psikolojik danışmanımız tarafından gözlemlenir ve değerlendirilir. Öğrencilerimizi tanımak ve bireysel özelliklerini keşfetmek amacıyla objektif ve güvenilir tanıma teknikleri ve yöntemlerinden yararlanılır. Öğrencilerimizi tanıma amacımız ilgi ve yeteneklerini de açığa çıkararak onların kendilerini tanımaları ve keşfetmelerine yardımcı olabilmektir.
Psikolojik Danışma Hizmetleri
Öğrencilerimizin kendilerini anlamaları ve kabul etmeleri, kendi problemlerine çözüm yolu bulabilmeleri, problemlerini çözmede kendi kendilerine yeter duruma gelebilmeleri, çeşitli seçeneklerden uygun birini seçerek karar verebilmelerini sağlamak amacıyla bireysel veya grup çalışmaları şeklinde danışma hizmetleri gerçekleştirilmektedir.
Bilgi Toplama Yöneltme ve Yerleştirme Çalışmaları
Yapılan bireysel ve grup çalışmalarıyla öğrencilerin benlik algılarını geliştirmek ve zenginleştirmek, kendilerinin ve başkalarının duygularını anlamalarını kolaylaştırmak, özyönetim, özdenetim, problem çözme ve karar verme becerilerini geliştirmelerine yardım ederek eğitimsel süreçlere daha fazla katılmaya teşvik edilir.
İzleme ve Değerlendirme Çalışmaları
Verilen rehberlik hizmetlerinin etkililiğini anlamak, yapılan çalışmalara ilişkin geri bildirim elde etmek amacıyla yapılan çalışmalardır.
Pozitif Davranışlar Eğitimi
Test ve Envanterler
Uygulanan Envanterlerden Bazıları:
2. VELİLERE YÖNELİK ÇALIŞMALAR
Veli Görüşmeleri: Öğrencilerimiz hakkında bilgi almak, ilgi ve yeteneklerine ilişkin bilgi paylaşmak ve öğrencilerimizin gelişim sürecini değerlendirmek amacıyla velilerimizle bireysel görüşmeler yapılır. Eğitimin etkili bir şekilde sürdürülebilmesi, okul-aile işbirliğinin sağlanması ile mümkün olmaktadır. Bu işbirliğini artırmak ve çocuklarımızın gelişim sürecinde onları desteklemek için velilerimiz de rehberlik servisimizden randevu alarak sorularını paylaşabilirler.
Veli Seminerleri: Velilerimizi çeşitli konularda bilgilendirmek, anne baba olma ve çocuk yetiştirme konularında farkındalıklarını artırmak amacıyla yıl içerisinde seminerler düzenlenir. Seminerler rehber öğretmenlerimiz ve konusunda uzman psikologlar tarafından verilmektedir.
Yapılan Seminerlerimizden Bazı Konu Başlıkları:
. Çocuğa Cinsellik Eğitimi Nasıl Verilmelidir?
İLKOKUL REHBERLİK BÜLTENLERİ